Friday, June 1, 2012

Kari Ayam Special

Dua tiga hari ni mood memasak kembali. Adrenalin memasak yang membuak-buak membuat cikna rajin nak memasak. Al maklumlah sekarang cuti sekolah dua minggu. jadi bagi mengasah bakat yang tak berapa terror. Lagipun tak lama lagi nak kahwin, kenalah pandai memasak. HahAHaha . 


First thing grab kunci sang kanchil menuju ke pasaraya Giant Tampin. Dalam kepala dah set nak beli ape. (padahal sikit jer)

Antara barang-barang yang di beli tadi 

    Chick ribs-loose|RM 6.98
  Giant Chili Boh |RM1.19  
   D kayu Manis|RM 2.11
Cendawan |RM 5.29
  MGold HL Milk 1L|RM  6.29
      FC Cincau Manis  |RM 2.11

  Subtotal |RM 21.95

Balik dari Giant tukar uniform, then bermula lah misi membuat kari ayam special request dari abah and my sis Alla. Okey jom kita tengok bahan-bahan dan cara-cara membuat kari ayam versi Cikna ni.

Bahan-bahan
4 keping dada ayam | dipotong kecil
3 biji kentang |dikupas dan dipotong kecil
1 labu bawang besar | ditumbuk
2 ulas bawang putih |ditumbuk
1 inci halia| ditumbuk
1 peket serbuk kari 
2 sk serbuk kunyit
Sedikit air asam jawa
Lada hitam | ditumbuk
Kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang 
Minyak untuk menumis 
Garam 


Cara-cara
Tumiskan bahan-bahan yang telah ditumbuk sehingga naik bau
Kemudian masukkan serbuk kari dan serbuk kunyit
Kemudian masukkan cili boh 
Masukkan ayam kacau biar sebati kemudian masukkan air asam jawa 
Masukkan kulit kayu manis n the gangs
Kemudian masukkan kentang , santan dan sedikit lada hitam
Perasakan garam
Biarkan mendidih dan tunggu sehingga masak.


TARAAAAAAAAAAAA...

  Pic snap terus dari periuk. Tak sempat hidang. :)
yummmy.........delicious~!!!